1- تبخیر یا تصعید
در این روش حرارت پرتوی لیزر متمرکز شده و موجب تبخیر و ایجاد حفره میگردد. این روش برای موادی که ذوب نمیشوند مانند چوب، کربن و پلاستیک ترمو مناسب است.
2- ذوب ماده به همراه دمیدن گاز پر فشار
در این روش ابتدا پرتوی لیزر، ماده را در نقطه کاری به دمای نقطه رسانده و با کمک جریان پرفشار گاز (معمولا هوا) به نقطه مورد نظر ظربه ایی وارد کرده و سبب ریزش مواد ذوب شده از روی سطح مورد نظر میشود.
3- سوزاندن
در این روش قسمت مشخصی از جسم سوزانده میشود و از بین میرود. از این روش در بخشهای الکترونیکی استفاده میشود.
4- ایجاد شکاف به وسیله تنش حرارتی
مواد ترد به شکستگی حرارتی حساس هستند و به این ترتیب اشعه لیزر به روی سطح ماده متمرکز شده و باعث ایجاد حرارت موضعی و انبساط حرارتی میشود. این عمل سبب شکاف ماده شده و با حرکت دادن پرتو میتوان آن را هدایت کرد تا برش مد نظر اتفاق بیافتد.
انواع لیزرهای صنعتی
لیزرهای صنعتی co2
از نوع گازی بوده که از برانگیختن ترکیب لیزر co2 لیزر پایدار تشکیل میشود، طول موج آن 6/10 میکرومتر بوده و برای برش، حکاکی و تضعیف ماده مناسب است و برای استفاده از مواد فلزی و غیر فلزی کاربرد فراوان دارد. این لیزر از زمان کشف تا امروز پرکاربرد ترین و محبوب ترین نوع لیزرهای صنعتی بوده است.
نحوه عملکرد و یا روش عمل کرد لیزر صنعتی co2
به واسطه طول موج لیزر که در محدوده امواج فروسرخ قرار گرفته که برای چشم انسان مرئی نیست. پرتوی بدست آمده قطری بسیار کم و در حدود سه چهارم اینچ بوده که پس از تشدیدگر به آیینههای مختلف تابیده میشود.
آیینههای به کار رفته در دستگاه برش از انواع آیینههای خمیده بوده و به همین دلیل تمرکز پرتوی لیزر به روی نقطه مورد نظر با دقت بالایی صورت میپذیرد.
لیزر صنعتی (Nd-YAG)
از نوع لیزرهای جامد بوده که بلور آلومینیوم Y3AI5O12 با افزودن (1-0.1) درصد نئودیوم ترکیب شده و دارای طول موج 1.064 میکرومتر است.
لیزرهای کریستالی طول عمر کمتری نسبت به دستگاههای برش لیزری گازی داشته و چیزی حدود 8 تا 15هزار ساعت است.
از مزیتهای لیزر کریستالی: لیزرهای جامد اثری بسیار کوچکتر (100 برابر کوچکتر) از مدلهای لیزرهای گازی ایجاد میکنند که از این نوع لیزر برای برش مواد فلزی بازتابنده و برشهای حساس استفاده میشود.
لیزر صنعتی Nd
از نوع لیزر های جامد بوده که در صنعت برای تضعیف ماده و در مدت زمان زیاد و تکرار پذیری بالا، مورد استفاده قرار میگیرد.
لیزر فیبری
یک نوع جامد است که بر خلاف لیزر co2 محیط فعال یا محیط تشدید آن فیبر نوری آلاییده با عناصر خاص است. لیزر های فیبری از آن دسته از لیزرهایی هستند که محیط بهره در آنها از فیبرهای اپتیکی تشکیل شده است. با وجود آنکه لیزر های فیبری از نوع جامد هستند ولی طول عمر آنها نسبت به همتایان خود بیشتر بوده و چیزی حدود 25هزار ساعت است. از مزیتهای این نوع لیزر میتوان به قابلیت کنترل قدرت خروجی و شدت اشعه آن اشاره کرد. همچنین این لیزر برای تمامی متریالهای فلزی و غیر فلزی مناسب بوده و میتوان در صنایع و قسمتهای مختلف از آن استفاده کرد.(برش لیزر حکاکی، برش لیزر مارکینگ و …)
لیزر Micro jet میکرو جت
نوع دیگری از لیزر وجود دارد که در مرحله ورود به صنعت بوده و از نوع لیزرهای پیشرفته محسوب میشود. نام این نوع لیزر میکرو جت Micro jet میباشد که هدایت پرتوی لیزر را به وسیله جریان آب است. در این روش لیزر وضیفه اصلی برش و آب با فشار کم صرفا هدایت پرتوی لیزر رابه عهده دارد. در این روش آب برای از بین بردن اثرات تخریبی ناشی از برش، سطح ماده را نیز خنک کاری میکند. از تمامی لیزرهای صنعتی میتوان در برش و جوشکاری استفلاده کرد.
انواع لیزرهای فیبری
طول موج همه لیزر های فیبری 1.064میکرومتر است. پر کاربردترین لیزر های فیبری سری YLR,YLS میباشد.
لیزر فیبری YLR
قدرت بین 3-10 کیلو وات را دارا میباشند. جهت کارهای ظریف با دقت بالا مورد استفاده قرار میگیرد. خنک کاری این مدل از طریق آب و هوا میباشد.
لیزر فیبری YLS
پرکاربردترین و محبوب ترین مدل لیزر های فیبری در صنعت هستند. قدرت این سری حداکثر 120کیلو وات میباشد. این مدل تنوع پذیری بالایی در مدل برش لیزر و حالات برش لیزر را دارد.